Thursday, 27 December 2012

Maksud sebenar

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

First, let's watch this footage:


Seperti yang kita lihat, video di atas menunjukkan bagaimana pihak "berhaluan kanan" Israel mengadakan demonstrasi bagi menindas golongan leftists. Aku tak pasti apakah yang dimaksudkan dengan leftists, tapi aku anggap leftists ialah golongan minoriti Israel yang menentang kekejaman terhdadap warga Palestin. Atau leftists itu mungkin warga Palestin itu sendiri.

Seperti yang anda boleh lihat lagi, mereka terang-terangan mengaku dan menuntut tentera Israel melakukan kekejaman di Gaza. Video ni boleh je kalau UN atau PBB(maaf, aku tak tahu sangat pasal kesatuan-kesatuan antarabangsa macam ni) jadikan bukti untuk mengenakan tuduhan ke atas Israel, tapi ada ke yang nak buat?

Kalau anda ada masa terluang, anda baca pula entry ini dan ini dari Blogserius. Artikelnya agak panjang, so spent your time to fully understand what he says, rather than baca sekali jalan dan terus mahu menghentam.

Dan sejak kebelakangan ini, quote ini yang kononnya diluahkan oleh Adolf Hitler menjadi viral:

"I kill half of the Jews, and leave half of them to let you know why I kill them."

Dan selepas itu ramailah yang menganggap Hitler sebenarnya mahu memberitahu dunia bahawa bangsa Yahudi ini jahat dan harus dibunuh. Tak kurang juga yang kata, kalau Hitler masih hidup, Yahudi akan pupus dan pasti Islam sudah menang dan tidak tertindas.

Apa yang Obefiend taip di Blogserius bukanlah sesuatu yang baru bagi aku, but I'm glad finally someone brought that up. And yes, I am totally agree with him. "Kalau Hitler masih hidup, Yahudi akan pupus dan Islam tidak akan ditindas?" BULLSHIT. Kalau anda baca kedua-dua link ke Blogserius yang disediakan, anda akan faham sepenuhnya apa yang akan ditaip selepas ini.

Dalam ranking Hitler (ya, Hitler ada buat ranking sendiri), orang Arab (yang mana majoritinya adalah Islam) adalah lebih hina dari Yahudi. Dan kalau tak silap, at the bottom of the list is Negro. Orang kulit hitam. Orang Negro pula majoriti beragama Islam dan Kristian. Dah lengkap ketiga-tiga agama Samawi di situ.

"Tapi Hitler bunuh Yahudi laknatullah, dia sebelahkan Islam!"

Pernah masuk pejabat Hitler? Pernah tengok peta perang Hitler? Ini yang ramai tak tahu. Jika Hitler berjaya menghapuskan Yahudi di Eropah, sasaran seterusnya ialah Timur Tengah. Ya, di mana kebanyakannya terdiri dari negara Arab. 

Ada yang gunakan point Hitler selalu bagi ceramah gunakan potongan ayat tertentu dari Al-Quran, dan benarkan tenteranya yang beragama Islam menunaikan solat. So what? Tentera Amerika yang beragama Islam pun masih dibenarkan bersolat. Jadi Amerika itu baik? Go and read the articles I've directed you to, Obefiend taip lagi detail.

Somehow, I still believe that Hitler's quote is true. He did say it, but do we understand the real meaning? Ini ialah terjemahan aku sendiri, anda boleh disagree if you wish to.

Hitler bunuh setengah orang Yahudi dan tinggalkan setengah lagi untuk hidup, BERSAMA DENDAM. Dendam terhadap seluruh dunia. Dendam untuk menguasai dunia dan membalas kembali apa yang dunia telah dilakukan kepada mereka, kerana semasa Holocaust berlangsung, mereka mendapat hanya sedikit simpati.

Sejarah Holocaust menjadikan dunia simpati dengan mereka, dan seakan membenarkan saja apa yang berlaku. Antara langkah mereka untuk mengukuhkan kedudukan mereka di mata dunia ialah dengan mendirikan sebuah negara untuk dijadikan tapak yang sepenuhnya Yahudi, dan Palestin menjadi mangsa.

Kita menganggap Holocaust sudah berakhir apabila Hitler mati. Lihat di sekeliling anda. Lihat di Gaza. Holocaust tidak berakhir. Ianya masih berterusan. Ingat tak yang tadi sudah dijelaskan orang Islam/Arab adalah sasaran Hitler selepas Yahudi?

Lihat kembali. Sebenarnya perancangan Hitler masih berjalan, biarpun beliau sudah mati. Hitler meninggalkan setengah orang Yahudi untuk dunia melihat sifat sebenar mereka, di samping untuk MENYAMBUNG rancangannya.

Orang Yahudi di Israel membunuh dan menyeksa orang Islam di Palestin, seakan sama seperti apa yang dirancang oleh Hitler. Hitler digambarkan sebagai seorang yang bijak dan pakar merancang, and yes he is.

Jadi adakan anda masih mahu mengatakan Hitler itu baik kerana membunuh Yahudi? Terpulang kepada anda. Apa yang aku lihat dan baca, orang Yahudi dulu selalu ditindas seperti orang Negro juga. Malah, at some point aku terfikir. Kalaulah Hitler tidak memulakan Holocaust, adakah orang Yahudi akan menjadi pendendam dan sekejam sekarang? Tetapi kita tak boleh lupa juga yang Yahudi ini bangsa yang bongkak.

Monday, 24 December 2012

Hari Natal

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh... Dan salam sejahtera.



Esok Hari Natal/Krismas. Kalau dulu, aku ada orang istimewa untuk aku wish Merry Christmas. Sekarang tak ada lagi. Hmm...




Nahh... Kawan-kawan aku ada je yang sambut Krismas. Tapi manalah sama. Itulah beza orang istimewa dengan kawan-kawan. Orang yang istimewa buat kita rasa lengkap dan bahagia, tapi dia tetap akan pergi bila-bila dia mahu. Kawan-kawan pulak, kadang-kadang buat sakit hati, rasa nak tumbuk je. Tapi sentiasa ada untuk cheer us up... Dan membahan.

Kat atas aku sediakan dua buah lagu Krismas favourite aku. Dulu masa aku jadi cashier kat Boulevard Hypermarket, kebetulan masa tu musim Krismas. Memang tiap-tiap hari layan lagu Krismas, tapi dua lagu ni je yang aku tak muak dengar.

Selamat menyambut hari Natal/Krismas untuk semua yang menyambut. Semoga korang dapat hadiah yang best dari Santa Claus.

p/s: Agak-agak salah tak kalau aku pun nak hadiah dari Santa? Heheh.

Thursday, 20 December 2012

Just... Why?

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

Hari aku rasa macam nak buat entry. No, bukan entry pasal hari kiamat. Entry tentang luahan perasaan. No, bukan pasal cinta jugak.

Aku ni seorang yang specific kalau mahukan sesuatu. Dan bila aku tak dapat apa yang aku nak, aku akan melenting. Kalau dipaksa buat sesuatu yang aku tak suka, pun aku melenting. Kenapa? Aku memang panas baran. Okay, aku sajikan korang dengan video ni:


Ini adalah karya Stockhausen, berjudul Kreuzspiel. Tak tahulah aku taip betul ke tak nama dan judul tu. This is an electronic piece, di awal kewujudan, what we now call, synthesizer. Inilah yang dinamakan New Music.  Mungkin yang still sounds okay, tapi banyak lagi pieces yang pelik-pelik kat luar tu. Yang, bagi aku, tak masuk akal. Terlalu abstract. Banyak lagi contoh New Music pieces, that I would say, sounds mengarut. Ada yang ketuk-ketuk botol, ketuk piano, masuk kepala dalam piano then nyanyi, gesek-gesek tali piano, tali gitar. All done for the reason of in the name of music and art. 

Satu lagi benda yang sinonim dengan New Music ialah atonality, which means the absence of key. Maknanya no major, no minor, no modes, no nothing. Contoh untuk semua yang aku cakap tadi aku tak jumpa, sebab kebanyakan karya-karya macam ni berasal dari Eropah. Susah nak cari dengan keyword terhad yang aku ada.

Inilah yang kami pelajari, dalam jurusan Music Composition, di tempat aku belajar. I mean, what's the point masa audition dulu tanya "Nak pilih cabang mana, pop or serious?". Aku jawab pop. End up, orang yang terpilih semua kena belajar, sebab ini compulsory subject. Tu yang kadang-kadang aku dengki dengan Performance department. Diorang suka perform, so diorang belajar perform. And a little bit of theory. Macam kami? Dalam orchestration saja kami diwajibkan guna mode. Itu takpe lagi, at least ada tonal quality. Dalam kelas lain, kami semua disogokkan dengan ideology New Music ni. Aku tak suka, but I have to stay in the class in order to get my degree certificate at the end of the day.

Setakat ni, lagu yang aku compose kebanyakannya pop, contoh, Jazz fusion, standard Jazz, Disco, slow Ballad, Rock, dan ensemble kecil macam String quartet. Ada satu je lagu yang Classical, itu pun Tango. Bagi yang tak maklum lagi, dalam dunia Classical music, Tango, Flamenco, Romantic Era, apekeharamjadah sudah dianggap muzik yang baru. Bukan lagi Classical seperti karya-karya Bach, Mozart atau Beethoven. But, I'm fine Classical. I really do.

Dekat tempat aku belajar, dalam Composition department, terlalu sedikit lecturer yang aku boleh rujuk jika berkaitan modern music. In fact aku boleh kata, sorang jelah, iaitu lecturer principle composition aku. Itu pun dia selalu tak bagi banyak komen, sebab dia nak aku bebas buat lagu.

Dari apa yang aku nampak, aku akui, rasanya aku sorang je yang ranting about the ideology of New Music ni. Others seems to be fine. Jadi banyak juga golongan superior New Music yang wujud. Apa yang aku kurang gemar dengan diorang ni ialah, bila bersembang dengan diorang, point yang diutarakan seolah-olah New Music adalah ideology yang paling tepat, muzik lain semua salah. Dah tu, boleh pulak sound bila aku mempertikaikan relevance of the idea in some issues. Patutnya orang yang mendalami New Music nilah berfikiran paling terbuka.

Dah panjang lebar aku taip, tapi aku tak explain lagi kenapa aku sangat-sangat tak suka ideology New Music ni. Susah aku nak bagi korang faham, sebab aku sendiri pun tak faham. Dalam sebuah seminar hari tu, lecturer kami jemput seorang penceramah, atau composer. Dia sendiri akui, "This kind of idea make sense in Europe, but not here in Asia..." Aku dah mula gembira bila dia cakap macam tu, tapi lepas tu dia sambung, "Yet". Okay, kau nak sebarkan fahaman dan budaya kau, we respect it. Tapi, seperti yang aku taip kat atas, aku sangat-sangat gusar bila New Music-related subjects dijadikan compulsory subjects. Just, WHY? Tak pernah fikir ke kami yang tak berminat langsung ni?

Mungkin para lecturer nampak benda ni macam dapat sambutan. Mungkin diorang tak tahu yang students ni banyak yang beli lagu sesama sendiri. Beli dari kawan, beli dari senior, plagiat dari pieces yang rare. Instead of buat macam tu, aku try buat sendiri. Yes, resultnya terlalu simple sampaikan aku dapat komentar, "Sounds like you got very little input during the whole semester". Yang kaki pengampu dapat pujian. Ni lagi satu budaya politik yang aku tak suka. Jangan cakap aku tak cuba paksa diri sukakan ideology ni. Aku dah try, cuma memang aku sangat-sangat tak suka dan tak boleh terima. Dah aku tak boleh terima, paksa jugak. Bencilah jadinya.

In case korang masih lagi tak faham about my hatred, let me describe this:

What is the function of a car? To move, right? How do we move it? We sit on the driver's seat, start the engine, set the gear in, press the pedal, and there we have, a moving car.

The ideology of New Music is very much like this:

Instead of driving the like normal people do, we can still move the car by:
Pulling it;
Pushing it;
Pushing it through the rear;
Pushing it through the side;
Pulling it by holding the bumper;
Pulling it by holding the wiper.

Something like that. Instead of playing the piano by pressing the keyboards and stepping on the sustain pedal, we: 
Scratch the strings;
Hit it with cutlery;
Stomp the cover;
Insert our head inside and sing;
Throw tennis balls on the strings;
And soooo many more.

Another way I can describe it is like putting a potato on a birthday cake. It is still eatable, but, will you eat it? Well, some people will, IN THE NAME OF ART.

I make music the way I want, how I want it. And also in a PROPER way.

Ni kalau lecturer and senior New Music superior baca entry ni, memang satu fakulti benci dengan aku. Nahh, luahan pendapat kan? Berfikiran terbuka kan?

Saturday, 8 December 2012

Supposed to be

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh and peace be upon you.



I used to finish your food each time we have our meal. You're a tiny person, you don't eat much. While I'm the opposite.

I miss that moment.

We watch movie, and I can't understand a single thing about the story line. I annoyed you by asking so many questions.

I miss that moment.

I used to tell you lots of things. Things that hurt my feelings. You're such a great listener and company. You would text me everyday, telling me things. For such a long time I never felt needed by someone so much.

I miss that moment.

You used to text me, telling me you really want to see me, yet I'm so far away. Then I treat you with a surprise homecoming.

I miss that moment.

When I'm angry, you did nothing to coax me. Yet you only smile, because you know, your smile always cool me down. While I'm always panic when you're the one upset.

I miss that moment.




And here I am, still longing for everything I've decided to left behind. Yes, they're still haunting me until today. You're the best, the coolest, the most warm-hearted person I've ever have a feeling towards to. I'm still longing for the ease-at-heart feeling you've gave me.

I still miss you. I'm still longing for your accompaniment.

Deep in my heart, I do hope you would feel the same. Yes, you're not perfect, but complete me to the best form. I am longing for you.

Today is supposed to be the anniversary. Well... What can we do? I am deeply hoping for a miracle.

Have a happy life. May god bless you.

Friday, 7 December 2012

Lend me your ear

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.


Aku nak sangat beli model ni, tiba-tiba minat dengan Zoids. Okay, gambar ni tak ada kaitan dengan apa yang aku nak taip.

Nak tanya anda semua. Ya, anda-anda, dua tiga kerat mata yang sudi singgah kat blog ni. Saja nak tahu apa pandangan anda. Anda ke korang? Korang lagi mesra kot, rasanya.

Apa yang korang akan lakukan sekiranya korang terus-terusan merindui seseorang yang korang tak patut rindu? Orang tu ialah kekasih yang korang terpaksa tinggalkan kerana halangan yang tak dapat dielakkan. 

Tak ada pilihan objektif. Aku nak tahu pendapat dari korang, pendapat dari orang yang matang. Aku tahu, ada antara korang yang komen kat entry-entry aku yang sebelum ni berumur lagi tua dari aku. Ya, aku akui, aku tak matang lagi, walaupun umur dah macam bapak budak. Kalau aku ni matang, aku tak akan ada masalah macam yang aku taip kat atas tu.

Jawapan aku buat masa ni? Aku terus biarkan diri aku bergelumang rasa rindu. Memang pahit, sebab penghujung rindu tu bukan seperti yang aku harap. Tapi aku sentiasa rasa ada sekelumit bahagia sepanjang masa aku merindu, walaupun tak bertentang mata. Kenangan-kenangan yang ada tu buat aku sebak, at the same time buat aku gelak kecil.

So, korang? Kalau boleh, aku nak dengar idea dari seramai yang boleh. Yang single, yang pernah bercinta dengan ramai orang, yang belum pernah bercinta langsung, yang dah kahwin, semua boleh bagi pendapat.

There I go, in my "jiwang mode" again.

p.s: Aku nak follow semua orang yang follow aku, tapi internet yang sangat lembab ni menghalang niat. Heh.

Wednesday, 21 November 2012

"GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Entry Kegemaran"

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh



Orait, ini adalah entry percubaan aku untuk join peraduan yang dianjurkan oleh blog Buasirotak. Seperti dalam terma dan syarat, peserta dikehendaki memilih satu saja entry. Ni favourite entry aku:

Oh ye ke.. :: baHasa meLayu Kita part 1/3

Kenapa? Sebab inilah entry pertama dalam Buasirotak yang aku baca. Aku baca sebelum aku ada akaun Blogger lagi. Syaratnya cakap satu, tapi kalau diikutkan hati, aku nak letak kesemua 3 part sebenarnya.

Sebelum ni, aku sendiri pun sebut ketiga-tiga peribahasa ni dengan salah, thus, aku tak dapat kaitkan peribahasa ni dengan maksud dia. Tapi bila ada pencerahan yang dibuat oleh Buasirotak, BAAARUUU aku faham. Heheh.

Lepas baca entry nilah, aku terus baca blog Buasirotak sampai la sekarang. Banyak lagi ilmu yang aku dapat, sesetengahnya jadi ilham untuk aku menulis entry dalam blog ni. 

Orait, sekian terima kasih!

Saturday, 20 October 2012

Menunggu

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.


Aku sedang ingin
TAK TAK TAK TAK
Bercinta
TAK TAK TAK TAK
Karena
TAK TAK TAK TAK

Mungkin ada kamu
TAK TAK TAK TAK
Di sini
TAK TAK TAK TAK
Aku ingin


Hari ini aku replace seorang tutor di One Music Academy, yang mana merupakan senior aku kat fakulti. Entah apa hal pulak dia tak boleh datang. Suppose to be easy sebab hari ini cuma ada tiga student saja.

Suddenly admin cakap dua student tak datang, jadi cuma seorang saja student hari ini. Sekarang tengah menunggu student tu datang sambil layan lagu-lagu Ahmad Dhani.

SANGAT RELAX! Mintak-mintak la student yang ni tak banyak perangai. Heheh.

Friday, 12 October 2012

Menyesal

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

Dah lama tak update, apa jadah aku tiba-tiba menyesal pulak ni? Takde apa. Cuma sekarang ni aku tengah berusaha cari balik cari mp3 file lagu-lagu kegemaran aku masa kecik-kecik dulu, tapi harrem tak jumpa.

http://wahyuprio.blogsome.com/wp-admin/images/WebProm.jpg
Formasi Dewa19 kegemaran aku, berbanding formasi-formasi lain.


Sekarang ni aku minat Dewa19. Atau pun sisa-sisa Dewa19. Yelah, diorang dah berpecah kan. Tapi aku sempat jugak beli kebanyakan CD album diorang, dan simpan lagu-lagu diorang dalam laptop. Jadi aku tak rasa rugi sangatlah. Boleh dengar dalam mp3 bila-bila masa walau pun semua CDnya dah hilang entah ke mana.

Aku minat Dewa19 sebab baru kenal muzik fusion rock, jazz dan classical. Kebanyakan lagu diorang style macam tu. Sebelum aku minat Dewa19, sebenarnya, aku minat RnB. Tak ramai yang tahu. Kawan-kawan aku pun tak tahu. Group RnB yang paling aku minat ialah antara group RnB yang sangat famous kat Malaysia ni suatu ketika dulu, iaitu Voices of Euphonious (V.E) dan Ruffedge.

http://4.bp.blogspot.com/_0E30p7c557s/TVALY8T_PAI/AAAAAAAAJss/Un_EaLoekuI/s1600/ve.jpg
Voices of Euphonious a.k.a VE.


Aku ada semua album diorang. Extreme Pleasure, Extreme Pleasure Extra, V.E For You, Specially For You, Ruffedge Defined, Ruffedge Re-Defined, Ruffera. Masa tu aku beli kaset je, tak familiar dengan CD lagi. Kalau bab teknologi terkini ni aku memang agak ketinggalan.

http://ulyric.net/wp-content/uploads/2011/12/ruffedge.jpg
Ruffedge. Tak jumpa gambar bersama Mode, anggota asal Ruffedge.


So, apa yang menyesalnya? Menyesal sebab kaset-kaset tu dah hilang entah ke mana. Aku cari kat internet lagu-lagu diorang, cuma dapat download album V.E For You je. Yang lain satu pun tak ada. Single-single diorang yang tak dimuatkan dalam album lagilah, langsung tak ada. File broken la, has been removed la. Kalau ada pun, semua file mp3 yang bunyi cabuk, mono, sound tak sedap. Aku dah tak pedulikan kaset-kaset diorang bila aku mula kemaruk dengan Dewa19.

Bila aku dengar balik lagu Ayu kat sebuah stesen radio baru-baru ni, baru aku teringat balik dekat diorang ni. Sekarang aku rasa menyesal pulak sebab dulu aku bukan pendengar muzik yang baik, tak tahu nak mendengar kualiti gubahan vokal dan timbre yang mereka tonjolkan. Hah, sekarang barulah terkial-kial nak cari balik semuanya. Bila aku dah belajar muzik, dan dengar balik lagu-lagu diorang, feel dia berbeza. Baru sekarang aku boleh dengar details dalam lagu-lagu diorang. Setiap detail membentuk harmony/chord yang baru, kadang-kadang jadi extension untuk chord yang provided dalam muzik iringan. Complicated, yet so easy-listening style songs.

http://kotakberbunyi.files.wordpress.com/2012/03/al-mawlid.jpeg
Al-Mawlid


Tapi diorang ni pun macam Dewa19 jugak, berpecah jugak akhirnya. Ada yang sambung belajar oversea, ada yang bukak bussiness. Tapi baru-baru ni aku baca berita terkini dunia muzik tanah air, ahli-ahli V.E, Ruffedge dan Innuendo bergabung membentuk sebuah kumpulan baru, Al-Mawlid yang berkonsepkan keagamaan dan ketuhanan. Seronok jugak aku dengar. Bukan saja dah buat comeback, malah comeback as better people. Cuma sekarang aku tak berpeluang lagi layan lagu dari Al-Mawlid, kecuali lagu Belaian Jiwa yang diorang modified sikit liriknya.

http://userserve-ak.last.fm/serve/_/20753075/Westlife+img_wo__agt2006.jpg http://newsroom.mtv.com//wp-content/uploads/news/2012/05/nsync.jpghttp://3.bp.blogspot.com/_XZ0GJO5OkIU/TUUhqL4jXLI/AAAAAAAAMxc/nu0CMITXtlQ/s1600/blue.jpghttp://www.andhrareporter.com/images/jreviews/_bsb2-1346476260.jpg

Sebelum minat V.E dan Ruffedge pulak, aku minat Westlife, Nsync, Back Street Boys dan Blue. Yelah, masa tu memang zaman kegemilangan boyband kan. Tapi, walaupun lagu-lagu diorang ni dah lama, tak ada masalah untuk aku cari file mp3 diorang di internet. Yang berkualiti elok pulak tu. Kenapa? Sebab diorang international artists? Aku pun tak pasti. Kalau zaman sekarang, Korea pulak yang pegang scene boyband ni. But sorry to say lah, bagi aku kualiti diorang jauh ketinggalan. Composition? Semua lagu lebih kurang. Berapa banyak je lagu K-Pop yang guna live music? Timbre? Tak payah cakap lah. Semua suara auto-tuned. Nyanyi live semua mumble. Harapkan rupa dan penampilan je. Artis Korea yang aku respect cuma Rain je. Respect tau, bukan minat. Cuma dia je yang aku pernah tengok perform live, menyanyi sambil menari, tapi tak mengah langsung. 

Itulah pendapat aku mengenai scene muzik sekarang, di Malaysia terutamanya. Sekarang baru aku sedar yang kumpulan yang sangat talented macam V.E, Ruffedge, Innuendo dan lain-lain selalu kena underappriciated. Last-last hilang ditelan waktu, tak diiktiraf oleh sesiapa. Last-last yang famous? Budak-budak macam Najwa Latiff, Ainan Tasnim tu. Sorry lah, tapi aku selalu wonder macam mana lagu-lagu macam lagu diorang boleh masuk radio, sedangkan ada band dan kawan sefakulti aku yang banyak buat lagu berkualiti, tapi tak pernah lepas. Mungkin ayat aku agak kasar, tapi itulah apa yang aku fikir. Aku harap sangat artis macam Najwa Latiff dan Ainan Tasnim ni, muzik mereka akan menjadi lebih matang, seiring usia mereka. Mereka muda lagi, banyak lagi masa untuk improve. Itu pun kalau diorang serius nak berkarya.

http://www.p-ramlee.com/p-ramlee/images2/ramlee8.jpg
Tan Sri P. Ramlee


Tak payah pergi jauh, tengok je legend kita, Tan Sri P. Ramlee. Dulu masa dia hidup, dia disanjung macam tu ke? Mana ada. Wartawan semua nak jatuhkan dia. Di penghujung hidup, dia jadi sangat miskin sebab diboikot oleh pihak yang cemburukan kejayaan dan layanan manja dari studio tempat dia bernaung. Yang iktiraf filem-filem dan lagu-lagu dia, siapa? Orang Malaysia? NO. Orang luar yang iktiraf, yang bagi anugerah, yang puji hasil kerja dia. Dia dapat gelaran Tan Sri tu pun sebab pengiktirafan dari orang luar tu lah. Itu pun wayyyy long after his death.

So, pengajaran untuk aku sekarang, kalau ada lagu yang sekarang ni aku suka, baik simpan file mp3. Nanti lepas 10-20 tahun, takdelah menyesal macam sekarang ni. Damn, macam tak percaya je V.E dan Ruffedge dah berumur hampir 14 tahun. Rasa macam baru semalam je aku layan lagu-lagu diorang. Nostalgic gila beb.

Unrelated topic: To Zack, sorry bro. Aku tak dapat nak update selalu as in your request. Busy study sekarang ni. Pasal captcha tu, nanti aku figure out. Aku kalau bab teknologi ni lembab sikit. Chow dulu, member aku dah masam muka tengok aku online guna laptop dia lama sangat. Heheh.

Sunday, 30 September 2012

Buat benda bodoh

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

Nampaknya aku dah mungkir janji aku sendiri. Janji untuk membiarkan blog ini dalam keadaan hiatus buat sementara waktu. Rasanya sekarang aku menaip lebih kerap dari dulu walaupun aku sibuk dengan pengajian. Mungkin sebab aku sunyi. Menaip di blog ini mengurangkan rasa sunyi aku, dan melegakan hati aku sebab dapat meluahkan apa yang terbuku di hati. Atau hanya sebagai alasan untuk aku lepak di MacDonald's. Oh God why... Broadband kawan aku ada je kat rumah, boleh je aku pinjam masa dia kerja, tapi nak jugak pergi online kat MacDonald's. Heheheh.

I'm gaining weight, but Samurai Burger is irresistible.

Walaupun aku rasa nak menaip, aku sebenarnya tak tahu nak taip apa. So aku ceritakan sajalah peristiwa yang terjadi di sekeliling aku semenjak dua menjak nih.


Peristiwa #1:
Aku dalam bas U80, on the way balik rumah dari KL. Aku duduk di baris ketiga dari belakang. Selang sebaris depan aku ada couple. Bermanja-manja, bersandar kepala. Yang balak gesel pipi kat bahu awek. Yang awek usap-usap pipi balak. Rasa menyampah pulak. Dah la perempuan tu bertudung.

Dengan tak semena-mena, seorang brader di sebelah kiri aku dengan lantangnya menyanyikan sepenuhnya lagu Tomat (Tobat maksiat) dendangan Wali Band. Tak tahulah sengaja atau tak, tapi aku terus tergelak dan terserdak air mineral yang aku tengah minum. Aku dan brader tersebut mendapat jelingan tajam yang free dari si balak. You've earned my respect, brader. Hahahah.


Peritiwa #2:
On the way balik ke rumah dari KL jugak, tapi kali ni naik KTM. Kat depan aku ni ada sekumpulan budak perempuan. Err... Dengan seorang budak lembut. Nak cakap pondan karang kasar pulak bunyinya. Keretapi sampai. Koc tengah yang untuk perempuan tu punyalah lengang, nak jugak menyempit beramai-ramai kat koc 'regular' ni. Alasan dia? "I ni kan lelaki, nanti semua perepuan dalam koc tu jeling-jeling kat I, benci tau", ujar si lembut tadi.

Alasan sampah. Aku yakin tak ada perempuan yang kisah lelaki lembut masuk koc perempuan. Yang perempuan ramai-ramai tu pun satu hal bangang jugak, apa salahnya berpisah sekejap?? Nanti janjilah nak turun kat stesen mana. Bodoh. Lepas tu mengeluh, komplen dengan bau penumpang yang ramai kat dalam tu. Dah diri sendiri bodoh, tak payah salahkan orang lain.

Dekat sejam berhimpit, rupanya diorang pun turun kat stesen Shah Alam jugak. Masa nak keluar dari stesen tu, aku terus sambung barisan kumpulan budak perempuan dan lelaki lembut bangang tu. Yang depan aku masa tu perempuan, depan dia pun perempuan. Semua orang tahu, tiket cuma boleh ditolak masuk bila orang depan dah habis putarkan palang berpusing tu. Siapa yang selalu naik KTM/LRT/Monorel, mesti tahu apa aku cakap.

Yang bangangnya perempuan depan aku ni, kawan dia baru je masukkan tiket, belum sempat pun nak pusing palang tu. Dia dah tolak tiket tu berkali-kali sampailah tiket dia terlipat. Aku pun sound la, "Tunggulah member kat depan lepas dulu". Bukan nak cakap terima kasih, atau toleh tanda dia dengar cakap aku, dia terus blah sambil berlari-lari anak ke kawan dia.

Kemudian aku nampak yang lembut tadi cakap dengan perempuan yang aku sound tadi sambil jeling curi kat aku. Itu lagi satu benda bodoh, bukannya dia nak bisik. Dia cakap kuat-kuat sampai aku dengar, "Tadi dalam tren aku nampak dia usha geng kita". Dengan bengangnya aku reply, "Aku tegur bukan nak ngorat, aku tegur sebab dia ni bodoh, la bodoh". Lepas tu naik bas ke Seksyen 17 pun sekali dengan diorang. Sepanjang perjalanan tu aku memang rasa menyampah, ada lagi diorang buat perangai jeling aku.


Peristiwa #3:
Ada seorang perempuan kat Facebook ni dalam friends list aku, tapi bukan kawan rapat pun. Setakat kenal macam tu saja. Boyfriend dia pun aku kenal. Dulu boyfriend dia pernah paksa dia pergi jogging bersama. Tak sampai sebulan, dia dapat kurangkan hampir 3 kg. Tapi dia mengeluh sebab jogging ni penat, tapi hasil SIKIT je.

Baru tadi aku nampak dia upload gambar baru. Bukan gambar dia, tapi gambar sebuah set produk pelansingan badan. Kat bawah gambar tu ada caption, "BARU SEBULAN PAKAI DH KRG 3 KG!!!  THANK GOD U REKEMENKAN I DEAR ******, BERBALOI SPEND RM300+!!! KORG CUBALA SKALI!!!"

And I was like... WHAT THE HELL!!?

I don't mean to be sexist, but all the stupid thing happen around me dipelopori kaum perempuan. Why? Aku yakin tak semua perempuan bodoh macam tu. Explaination?

Thursday, 13 September 2012

Lagi dan lagi dan lagi...

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

InsyaAllah aku cuba update sekerap mungkin.

There I go again, having hard times going online. Sebelum ni pun blog ni dah pernah "pause". Semester ni memang lain macam. Baru first week aku dah rasa tekanannya. Dah la sesetengah subject masih diajar oleh lecturer yang sama, ada yang semester lepas aku selalu ponteng kelas dia. Ngeheheh. Memang kena sindir jelah memanjang. Susah nak online sekarang ni. Kalau nak online, terpaksa pinjam broadband kawan atau pun lepak kat library or MacDonald's. I'm not really a library person, so MacDold's has always the first choice. Heheheheh.

Apa-apa pun, aku jangkakan blog ni akan "pause" lagi. Walaupun blog ni tak sampai berapa kerat je yang baca, tapi aku sentiasa rasa urge to update every single thing going on in my life. Blog ni dah macam diary aku. Nak tulis diary, aku menyampah tengok tulisan sendiri yang tak serupa tulisan manusia. Lagi pun aku ni bukannya menulis untuk dirahsiakan. Aku tak berapa gemar memendam, kecuali perkara yang terlalu aib. Aku seronok luahkan macam-macam perkara kat blog ni, lagi seronok bila ada orang baca dan faham.


Fucking annoying.
Tak sekolah ke? Ujian mengeja dapat berapa markah?

Unrelated topic, adakah anda rasa annoyed dengan sesetengah manusia dalam friends list anda yang gemar memenuhkan news feed wall anda dengan updated satusesnya setiap minit? Dulu aku ada habit, kalau friend's list lebih dari 100, aku akan delete manusia-manusia annoying tersebut. Tapi atas dasar kasihan, dan sesetengah dari mereka telah re-add, aku buang habit tu.

Aku temui jalan penyelesaiannya, iaitu menggunakan function "hide posts from this person". Posts dari orang tersebut tak akan muncul di wall kita, tanpa perlu meremovekan dia dari friends list. Tapi entah kenapa, sejak Facebook aku ditukarkan ke Timeline, aku cari-cari, function tu tak ada. Ada sesiapa boleh ajar aku mana nak cari function tu?

Kepada yang berkenaan, if you ever read this, go away and open a goddamn fucking Twitter account. Jangan sampai aku buat balik habit lama. Mutual friend tak sampai 5 orang tapi sibuk nak penuhkan wall orang.



One more thing, I fucking hate Timeline!

By the way, ni aku sertakan lagu yang jadi inspirasi untuk tajuk entry aku kali ni. Antara lagu kegemaran aku dari Andra & The Backbone. Aku ada dua album pertama, tapi sayang aku tak jumpa latest album dia kat mana-mana. I like Andra & The Backbone because... Well, Andra Junaidi is Dewa19's guitarist, and I'm a hardcore Baladewa. Walaupun aku lebih admire Ahmad Dhani, Andra & The Backbone bagi aku lebih unik. Side project Ahmad Dhani pun aku suka jugak, tapi tak banyak bezanya dengan Dewa19 sendiri, mungkin sebab lagu-lagu Dewa19 pun kebanyakan Ahmad Dhani yang tulis. Tapi Andra & The Backbone sangat lain. You can never find Dewa19's vibe in this band. Andra bawak belang hard rocknya.

As I said, I am a big fan of Dewa19, especially Ahmad Dhani's works. Tapi bagi sesiapa yang mengenali Dhani ni macam mana, keperibadiannya memang tak elok untuk dicontohi. Aku sekadar mengagumi bakat dan karyanya saja. Dewa19 is a great band, memang patut sangat dapat jolokan "Genius music of Indonesia". Its a shame that they have to end this way. Dengar cerita Dhani nak pujuk Once untuk rejoin Dewa19, just for this one final album. Entah berjaya ke tidak, aku tak dengar cerita sampai sekarang.

Cukuplah aku merapu. Aku nak blah. Sejuk pulak MacDonald's ni bila duduk lama-lama.

Saturday, 8 September 2012

Shah Alam

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

Masjid yang menjadi kemegahan Shah Alam.

Here I am, in Shah Alam already. I type this entry in MacDonald's section 18. No one at home and I decided to go and have a once-in-a-year GCB. 

Lagi pun nak guna internet. Bosan, kat rumah sewa tak ada Wi-Fi. Heheh. Lepas tu plan nak beli barangan keperluan kejap.

Sampai sekarang aku masih upset. Semuanya jadi terlalu cepat. Sesuatu yang dah lama terjalin boleh lesap macam tu saja. Jadikanlah aku lebih kuat untuk terima semua ni. Be matured Mal.

Hati aku sekarang gelap bagai langit malam. Tapi aku tahu aku ada kawan-kawan untuk ceriakan aku macam pokok-pokok yang bercahaya berwarna-warni ni.

Apa-apa pun, aku tak boleh pandang ke belakang. I'm glad I've created this blog in the first place. I have a 'diary' to write things. Hence, tak ada lagi memendam rasa. Semuanya aku boleh luahkan. Life goes on, aku kena fikir masa depan aku sendiri. Rancang macam mana hidup aku berjalan. Aku hanya boleh relax di hari tua, InsyaAllah.

Yeah, be strong!

Friday, 7 September 2012

Meraban

Assalaamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

Macam celaka patahnya hati         
Hanya melihat dari jauh                 
Tiada lagi yang dapat ku beri         
Hanya kenangan yang masih teguh


Terasa sangat-sangat berat hati.

Okey, dalam entry semalam aku ada tulis, "Ini entry terakhir aku sebelum berangkat ke Shah Alam esok pagi". Aku silap. Aku ingat semalam ialah hari Jumaat. Silap ingat hari. Heheheheh.

Barang tak packing lagi. Memang tu tabiat aku. Lagi dua jam nak pergi airport baru nak start packing. Aku tak kisah sangat. Kalau ada yang kurang, kat Shah Alam nanti la beli. Asalkan benda penting macam I.C, kad matrik, gitar dan laptop tak lupa sudahlah.

Sebenarnya aku rasa berat hati nak packing. Kenapa Mal? Kalau dulu kau tinggalkan orang di sini, tak hairanlah kalau kau rasa berat hati. Sedarlah Mal, kau dah lepaskan dia. Jangan dikenang lagi.

Sebenarnya aku rindu pada rasa berat hati tu. Rasa berat hati nak tinggalkan seseorang kat Kuching ni. Bila balik ke Kuching, aku rasa teruja. Ada yang menunggu aku. Dalam senarai orang yang mahu aku jumpa, dialah yang pertama. Aku rindu nak tengok senyuman tu lagi, tapi aku tahu itu mustahil kini.

Apa kena aku meraban malam-malam ni? Ni mesti kes aku terserempak dengan dia hari tu. Tuhan je yang tahu betapa aku rindukan dia, betapa aku nak sangat-sangat berdepan dengan dia, bercakap dengan dia. Tapi tak... Tak elok kalau aku jumpa dia. Nanti makin keruh keadaan yang sudah sedia berkocak. Aku cuma melihat dia dari jauh, secara sembunyi. Tak nak dia nampak aku.

Macam mamat psycho pulak aku rasa.

Tuhan je tahu betapa berat aku tahan sebak masa tu. Tak pernah lagi aku sebak kerana perempuan sebelum ni. Bukan menangis ya, sebak je. Lagi pun member kat sebelah, takkan nak keluarkan air mata jantan pulak. Jatuh la saham.

Hmm... Sepatutnya sekarang aku tinggalkan Kuching dengan senang hati. Tak ada siapa lagi yang harus aku tinggalkan. Tetapi perkara itu jugalah yang mengusik jiwa aku. Takkan ada lagi yang merindui aku. Yang memikirkan aku. Yang menunggu aku. Ya, sekarang aku tengah menahan rindu pada orang yang takkan lagi merindui aku.

If you ever read this, I'm in Shah Alam already. I really mean what I say. Even if it means nothing now. Please take a very good care of yourself, I'm sure you'll be fine without me. Jauh di sudut hati kamek, secebis hati kamek berharap yang kita akan ada jodoh gik pada masa akan datang. Mun bena-bena terjadi, kamek harap biarlah perbezaan yang memisahkan kita kinek tok dah terhapus. Biarlah berkekalan ke hujung nyawa. I do hope you feel the same. I wish you the best in your life.

Thursday, 6 September 2012

Dirgahayu Tanah Airku

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

"Agi idup Agi ngelaban"


Moto famous orang Iban, yang rata-rata orang negeri lain pun tahu. Selagi masih hidup, selagi itu berjuang. Lebih kurang macam itulah maksud dia, I'm not sure because I'm not a good Iban speaker. Ada jugak kawan-kawan aku yang tanya, "Apsal tak reti cakap Iban pulak? Tu kan bahasa Sarawak". Let me explain something. Dekat Sarawak ni ada banyak etnik, sub-etnik apatah lagi. Kita ambil contoh etnik Melayu Sarawak. Jangankan daerah, kampung yang berlainan pun slangnya sudah berbeza. Paling ketara adalah bahasa Melayu Sarawak di Kuching dan bahasa Melayu Sarawak di beberapa tempat di bahagian utara seperti Miri, Limbang dan Lawas. Memang berbeza. Ini kerana tempat-tempat tersebut bersempadan dengan Sabah dan Brunei, slang mereka dipengaruhi oleh dua tempat tersebut. Itu baru bahasa Melayu Sarawak, belum lagi bahasa yang lain seperti Iban, Bidayuh, Orang Ulu, Penan, Kedayan, Melanau dan sebagainya. Kes ini samalah macam Taiping dan Kuala Kangsar. Dua-dua dalam negeri Perak, tapi orang Taiping bertutur slang orang utagha.

Apa kes aku meraban buat entry pasal negeri sendiri ni? Saja je. Lagi pun ini malam terakhir aku kat Kuching sebelum berangkat ke Shah Alam esok pagi. Ingatkan nak hold dulu, tunggu 16 September baru post. Tapi kalau nak tunjuk rasa sayang kat Ibu Pertiwi, bila-bila masa pun boleh kan, tak perlu tunggu. Entry ini boleh juga dikatakan response kepada sebuah entry di Buasir Otak. Panas jugak topik tu. Tapi entry aku ni bukanlah nak bincang tentang sentimen ke apa, aku just nak taip info tentang negeri asal aku. Bila aku "bekerja" untuk siapkan entry ni, barulah aku sedar banyak lagi benda yang aku tak tahu tentang negeri aku rupanya. Eheh.





Inilah bendera negeri Sarawak. Yang sebenarnya. Notis untuk semua rakyat Malaysia, khususnya rakyat Sarawak sendiri. Design bendera yang asal mempunyai warna kuning dan merah yang serupa dengan motif Bangsa Iban, bukanlah solid yellow atau solid red. Bintang bucu sembilan juga seharusnya seperti di atas. Bucu yang bertemu hujungnya dengan sempadan warna hitam merah harus menghadap ke atas. Info ini aku dapat dari sini. Di bawah ialah contoh design bendera Sarawak yang salah.



Masa aku PKLN dulu, pernah jadi satu kes yang mana budak KL yang ditugaskan pasang bendera kena sound sebab pasang bendera terbalik. Warna merah ke atas, warna hitam ke bawah. Hahahahah

Ok, enough with the notice. Mari aku ceritakan pulak maksud-maksud yang terdapat dalam design bendera Sarawak. Warna merah melambangkan keberanian, kesungguhan dan pengorbanan rakyat dalam daya usaha mereka yang berterusan untuk mengejar serta mempertahankan kemajuan dan ketinggian maruah dalam proses membina Sarawak sebagai negeri contoh. Warna kuning menggambarkan keagungan Perundangan dan Peraturan (Order), perpaduan serta stabiliti dalam masyarakat yang berbilang kaum. Warna hitam melambangkan kekayaan sumber asli Sarawak seperti minyak mentah, balak dan sebagainya yang merupakan landasan bagi memajukan rakyatnya. Bintang yang berwarna kuning bermuncung sembilan melambangkan sembilan bahagian di mana rakyatnya tinggal di dalam harmonis. Simbol bintang juga merupakan cita-cita tinggi rakyat kita dan hasrat perjuangan kita untuk meninggikan mutu kehidupan selepas merdeka.

Info tambahan: Sarawak kini terbahagi kepada sebelas bahagian selepas Betong dan Mukah diumumkan menjadi bahagian pada tahun 2005. Semua info ni aku dapat dari sini.

Next, Sarawak anthem. I don't know why, tapi selepas aku belajar music composition, bila aku dengar balik lagu ni, arrangement dia sangat simple yet awesome. Yang versi baru tak sedap, itu pada telinga akulah. Aku terdengar ada orang cakap, dalam banyak-banyak anthem negeri, anthem negeri Sarawaklah yang paling panjang. Betul ke? Aku tak pernah dengar anthem negeri lain. Eheheheh




This song was composed by Late Dato' Wan Othman Bin Wan Hamid and the lyric was written by Ismail Hassan. Sarawak born Wan Othman Hamid was a well known song writer of of his era. He was conferred the state award which carries the title Dato' by His Excellency The Head Of State of Sarawak. 
Thanks to Youtube commentator arie27486 for the information.

IBU PERTIWIKU
Sarawak tanah airku
Negeriku tanah airku Sarawak
Engkaulah tanah pusakaku
Tanah tumpah darahku
Ibu pertiwiku

Rakyat hidup mesra dan bahagia
Damai muhibah sentiasa
Bersatu berusaha berbakti
Untuk Sarawak ku cintai

Sarawak dalam Malaysia
Aman makmur rahmat Tuhan maha esa
Kekallah Sarawak bertuah
Teras perjuangan rakyat
Berjaya berdaulat

Sekarang aku nak taipkan cerita-cerita sejarah Sarawak yang orang ceritakan dekat aku. Cerita ini aku dengar saja ya, bukannya aku dapat dari mana-mana buku rasmi.

First, bagaimana Sarawak mendapat nama. Semasa White Rajah hendak memerdekakan Sarawak (aku tak pasti yang mana satu atau siapa nama dia), beliau berkata kepada wakil parti-parti politik tempatan ketika itu, "Serah kepada awak". Hence, disingkatkan bunyinya jadi "Serawak". Tapi oleh kerana dalam ejaan jawi tidak ada beza antara "se" dengan "sa", ketika transisi dari tulisan jawi ke tulisan rumi, nama negeri ini dieja sebagai "Sarawak". Sebab itulah kalau didengar, majoriti rakyat menyebut "Serawak". Tetapi ejaan "Sarawak" sudah menjadi rasmi, dan aku sendiri lebih prefer "Sarawak" over "Serawak". Sounds official. Kesahihan cerita ni aku tak dapat nak pastikan. Cerita versi lain macam mana Sarawak dapat nama pun ada jugak, cuma aku dah lupa.

Second, cerita bagaimana Kuching, tempat aku tinggal sekarang mendapat nama. Cerita ini pun ada banyak versi jugak. Ada yang kata tempat ni dinamakan Kuching sebab tempat ni terdapat banyak buah mata kucing. Ada jugak yang kata tempat ni dulu banyak kucing liar, kucing hutan dan sebagainya. Tapi cerita tu masih tak kukuh sebab orang Sarawak sendiri menyebut kucing sebagai "pusak". Apsal pulak nak namakan tempat ni dengan bahasa Tanah Melayu, kalau pengaruh Tanah Melayu belum meluas lagi di Borneo ketika itu? Lagi pun, sudah ada tempat bernama Pusa di Sarawak ketika itu. 

Cerita Pusa ini pula, ketika itu White Rajah dengan sekumpulan penduduk tempatan meneroka sebuah tempat, lalu menemui sebatang sungai. White Rajah menuding jari ke arah sungai dan bertanya, "Apa itu?". Ada jugak versi yang mengatakan White Rajah bertanyakan, "Bagaimana menyebut benda itu dalam bahasa kamu?". Tak sure mana satu yang betul. Kebetulan ketika itu, seekor kucing melintas di depan mereka. Ketua penduduk tempatan tadi menyangkakan White Rajah menunjuk ke arah kucing tersebut, lalu menjawab, "Pusak, tuan". Arakian, dinamakanlah tempat tersebut sebagai Pusa. "Pusa" ialah ejaan rasmi, tempat tersebut masih lagi disebut sebagai "pusak".

Berbalik kepada cerita Kuching pulak, aku mendapat jawapannya ketika menonton sebuah rancangan sejarah di TV1. Pada zaman kegemilangan Nusantara sebagai perhentian dan stesen perdagangan yang terkenal, pelabuhan utama Brunei terletak di mana Kuching sekarang. Banyak pedagang antarabangsa yang datang berdagang di situ, paling ramai adalah dari China. Dalam bahasa Cina, pelabuhan disebut sebagai "Koh-ching" (anyone tell me if I'm wrong). Sebutan tersebut melekat di kalangan rakyat tempatan. Apabila pengaruh Tanah Melayu telah meluas di Sarawak (yang ketika itu ialah daerah-daerah jajahan Brunei), para pedagang dari Tanah Melayu menyangka tempat tersebut bernama "Kucing", dan nama itu terus melekat dan dieja sebagai "Kuching". Macam ejaan orang lama-lama dulu, letak "H" selepas "C".

Ini sajalah yang aku boleh kongsi setakat ini. Nak kongsi banyak lagi, ceritanya tak kukuh. Lagi pun pengetahuan aku masih cetek. Harap entry ini sedikit sebanyak dapat memperkenalkan negeri aku di mata rakan senegara aku yang lain. Kalau kami emo dalam sesetengah isu, tak payah ambil hatilah. Orang Sarawak yang duduk kat Semenanjung kena ejek setiap hari pun cool lagi. Macam korang jugak, nenek moyang kami pun berjuang untuk kemerdekaan. Dan aku yakin, joining Persekutuan Melayu is not a mistake like some people claimed. Be matured people.

Tuesday, 4 September 2012

Politik Melayu

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

Mari aku perdengarkan korang sebuah cerita.

Kisah Jebat
Jebat mengamuk. Bunuh rakyat jelata, perkosa anak dara dan dayang istana. Kenapa? Sebab marahkan Sultan yang bunuh Tuah, abangnya. Bila dapat tahu Tuah masih hidup, dan diperintahkan membunuh Jebat, Jebat tidak mengaku kalah, juga memulangkan Taming Sari. Kenapa? Sebab, sebenarnya, dia melawan perintah Sultan, bukan melawan Tuah. Dia pulangkan Taming Sari kerana itu hak Tuah, Sultan berikan keris itu kepada Tuah. Kalau mati, biarlah mati di tangan abangnya sendiri.

Kisah Tuah
Kekasih hati datang dari jauh, tapi diperdaya pembesar dan jadi dayang. Yakni, hak Sultan. Nak jumpa kekasih, kena tangkap. Dihukum bunuh. Nasib baik, Bendahara punya belas. Disoroknya Tuah di penjara. Kekasih pula balas dendam, juga dibunuh akhirnya. Bila Jebat mengamuk, dipanggil Sultan. Disuruh membunuh adiknya sendiri. Sudahlah kekasih mati, disuruh pula bunuh adik sendiri. Tapi kerana taat setia yang buta tuli, perintah Sultan dituruti. Akhirnya menyesal tak henti.

Kisah Sultan
Kekasih orang dijadikan hak sendiri. Menghukum tanpa menyiasat. Sudahlah tidak mengenang jasa Tuah yang bertindan. Bila dalam kesusahan, baru dicarinya si Tuah. Tuduh Jebat pengkhianat, tapi tak pernah sedar diri, tak pernah tanya diri, Jebat khianat kerana siapa? Sudah ambil kekasih orang, paksa bunuh adik sendiri pula.

Kisah rakyat jelata
Tuah disanjungi, Jebat dicaci, Sultan dipatuhi. Tak peduli sebab munasabah setiap yang terjadi.



Apa yang kita dapat dari cerita di atas? Rakyat jelata menyanjung Tuah kerana menyelamatkan mereka. Tidak mereka tahu pula, hati Tuah hancur bukan kepalang. Adik mati, kekasih mati, diri sendiri pernah dihukum mati, walhal setia tidak berbelah bagi. Rakyat jelata salahkan Jebat atas penderitaan. Ya, Jebat jahat kerana membunuh dan perkosa, tapi buat tak nampak pula yang Jebat jadi sebegitu kerana Sultan yang mereka sembah. Rakyat jelata sanjung Sultan kerana menghantar Tuah membunuh Jebat, tapi tutup sebelah mata pada kenyataan yang Sultanlah menghilangkan kewarasan Jebat apabila menghukum bunuh Tuah. Tuah hidup pun sebab belas Bendahara.

Ini perwatakan setiap karakter pada pandangan aku.

Jebat:
Ikatan persaudaraan dan kekeluargaan adalah yang paling besar baginya. Dia begitu menyayangi saudara-saudaranya dan mematuhi Tuah sebagai ketua. Alangkah hancurnya hati bila abang sendiri dihukum bunuh. Tidak ada sebab lain dia mahu mengamuk bagaikan hilang akal jika bukan kerana saudaranya diapa-apakan. Tapi itulah, matlamat tidak menghalalkan cara. Cara Jebat salah. Dosa tetap dosa. 

Tuah:
Paling matang dan berwibawa antara lima saudara. Telah banyak berjasa kepada Sultan. Tapi sayang, taat setianya kepada Sultan terlalu melampau dan membuta tuli.

Sultan:
Buat keputusan tak berfikir, menghukum tanpa menyiasat. Jasa orang diletakkan di belakang, bila dalam kesusahan baru mencari. Apa dia peduli, asal dia sendiri tidak disakiti.

Rakyat jelata:
Menilai hanya dari luaran. Bukannya hendak mengkaji sebab dan punca.



Tanpa kita sedari, politik pada zaman Kesultanan Melayu Melaka ini masih kekal dalam masyarakat Melayu kita. Betullah kata Hang Tuah, "Takkan Melayu hilang di dunia". Itulah Melayu. Itulah kita. Personally, aku lebih mengagumi Jebat dari Tuah, biarpun caranya salah dan tidak matang. Siapa lagi yang harus kita utamakan selepas Tuhan, kalau bukan keluarga?

Monday, 3 September 2012

Peluang a.k.a Chance

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

Dalam apa perkara sekali pun, berapa kali sudah kita diberi peluang? Contoh paling nyata, hari ini kita tinggalkan sembahyang. Esok kita masih bernyawa. Dan berapa kali juga kita sia-siakan peluang itu? Sudahnya tak sembahyang juga. Tapi aku bukan nak bercerita tentang agama. Aku belum layak lagi untuk membuka topik agama. Ilmu aku masih cetek. Aku nak cakap tentang cinta. Ya, cinta. Mal, kau memang truly mat jiwanglah.

Chance=Peluang tu, bukan Greyson Chance.

Sebagai seseorang yang hampir selesai melalui zaman remaja (taknak mengaku tua), aku dah beberapa kali bercinta. Takdelah banyak benor. Tapi sepanjang hidup aku, aku boleh kategorikan kisah cinta aku kepada 3 kategori.

Budak-budak jangan ikut!

Cinta monyet: Cinta masa zaman sekolah rendah atau menengah. Syok kat sorang awek tu, tulislah surat. Time aku sekolah dulu, takdak handphone. Kalau ada pun, tak boleh bawa. Pelajar sekolah zaman aku dulu masih ikut peraturan, tak macam sekarang. Cinta monyet... Macam mana nak explain? Aku pun tak tahu. Bercinta, saya suka awak, awak pun suka saya, senyum-senyum, malu-malu, blushing-blushing. Takdenye nak cakap tentang masa depan. Habis sekolah, atau pindah sekolah lain, habis macam tu jelah. Bila dah besar, jumpa kat mana-mana, tak ada perasaan apa-apa. Yang ada cuma rasa lawak sebab terkenang kembali masa kecil dulu, kecil-kecil dah pandai bercinta.



Cinta remaja: Cinta masa darah muda masih membuak. Malah boleh dikatakan, pada zaman sekarang, cinta berasaskan nafsu. Pada masa inilah mata jadi rambang. Mata keranjang. Oops... Mata KE ranjang. Tak cukup sorang. Nak yang itu, nak yang ini. Pada masa inilah kita melakukan paling banyak kesilapan. Maklumlah, jiwa memberontak. Semua benda nak cuba. Buat dulu, fikir kemudian. Lagi dua tiga tahun baru menyesal. Tapi tak apa, pintu taubat terbuka selagi bernyawa. Tapi mesti ikhlas bertaubat, jangan buat balik lepas tu. Bagi aku, tak banyak beza pun dengan cinta monyet. Cinta yang tak ada tujuan, tak ada matlamat. Cuma cinta remaja ni lebih banyak melibatkan maksiat dan kesilapan.



Cinta serius: Mungkin bagi sesetengah orang, inilah cinta sejati. Kenapa serius? Sebabkan perasaan yang dilibatkan adalah rasa cinta yang genuine. Bercinta bukan semata-mata bercinta, malah bersama-sama menyimpan hasrat untuk mempunyai masa depan bersama. Bina keluarga, bina hidup bersama. Ada sesetengah pasangan yang melalui zaman cinta monyet dan cinta remaja dan berjaya sehingga ke cinta serius. Baguslah untuk mereka. Agaknya ituah cinta sejati. Hanya kau di hati, demimu aku sanggup mati.



Bagi aku, gagal dalam percintaan jenis ketigalah yang paling menyakitkan hati. Setelah sekian lama mencari yang complete (not perfect, no human is perfect), akhirnya jumpa. Apa yang aku maksudkan dengan complete? Saling melengkapi. Maksudnya, aku lebih dalam perkara yang dia kurang, dia lebih dalam perkara yang aku kurang. Contoh? Aku bersifat kebudak-budakan dan suka dimanja. Dia pula berperawakan matang dan tenang dalam menghadapi isu. Bila sudah ada yang mengisi kekurangan kita, barulah diri rasa lengkap. Bila dah makin kenal sifatnya, mulalah timbul rasa sayang. Bila dah terlalu sayang, timbullah impian untuk menjadikannya teman hidup.

Tak lengkap. Mana nak cari cebisan yang hilang?

Tapi, itulah. Macam yang aku cakap tadi, lengkap, bukan sempurna. Tak ada yang sempurna. Pasti ada kekurangan, atau perbezaan. Sama ada perbezaan kecil sahaja, yang kita boleh lepas pandang untuk seumur hidup kita, atau pun perbezaan itulah yang menjadi keretakan perhubungan. Bila sudah terlalu sayang, tambahan pula sudah memasang angan-angan untuk bersama, hati hancur dan remuklah jadinya. Bacalah previous entries kalau nak ambil tahu kisah cinta picisan aku.

But we have to face it.

Bila memikirkan perkara inilah, baru aku sedar, aku sudah di alam kedewasaan. Ya, bila memikirkan sesuatu perkara, begitu banyak perkara aku kaitkan. Kesan kepada masa depan aku, kesan terhadap orang yang dimaksudkan, penerimaan ahli keluarga, kemampuan aku sendiri untuk menjadi matang. Betulkah pilihanku ini? Puas hatikah orang di sekeliling aku? Semuanya aku kena fikir jauh-jauh, tak lagi seperti dulu. Dulu aku hanya fikir, apa nak jadi, jadilah. Perkara lain aku tak peduli. Bila aku perasan cara berfikir aku dah lain, barulah aku sedar, aku sudah dewasa. Mungkin belum matang, tapi sudah dewasa. Jerawat sudah kurang tumbuh di muka, yang ada hanya parutnya. Cukur bulu di muka hampir setiap pagi. Ya, sudah dewasa. Sehingga kini aku masih belum rasa bersedia untuk jadi dewasa.

Kadang-kadang kita tak sedar peluang tu ada, dekat dengan kita.

Jadi, apa kaitan benda yang aku merepek panjang berjela ni dengan peluang? Aku dah lalui 22 tahun hidup aku. Semua peristiwa itu terjadi pasti ada sebab. Ya, semuanya sudah diaturkan. Pada umur 22 tahun, aku sudah merasa bagaimana rasanya apabila membuat pilihan salah, terlepas cakap, terlalu sayang, ditinggalkan, meninggalkan. Semuanya ada untuk aku sesalkan, banggakan dan jadikan pengajaran. InsyaAllah jika aku hidup lama lagi selepas ini, semuanya aku jadikan rujukan untuk masa hadapan. Apakah keputusan terbaik bila menghadapi kesukaran, bagaimanakah perwatakan orang yang ingin aku dampingi, bagaimana rasanya menerima kegagalan. 

Dengan rahmat DIA, kita diberi banyak peluang.

Aku telah diberikan peluang melalui semuanya. Aku diberikan peluang mengambil iktibar dan pengajaran dari semuanya. Aku diberikan peluang untuk membaiki sesetengah darinya. Aku diberikan peluang untuk membuat pilihan yang lebih baik untuk masa hadapan. Aku telah diberikan begitu banyak peluang. Ada yang aku hargai, ada yang aku sia-siakan. 

Tak siapa tahu jika kita berpeluang lagi untuk menyimpan nyawa, berjumpa lagi di masa hadapan. Hargailah semua peluang yang kita dapat sekarang ini. Tak ada siapa lagi yang cukup pemurah untuk memberikan sebegini banyak peluang, melainkan DIA.

Rasa macam hipokrit sangat, sebab bila hati terluka, baru nak teringat Tuhan.

Wednesday, 22 August 2012

Sudden realization

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

We are all the same human being, yet each of us act different, talk different, have different role.

To people who know me so well, I love models and toys. A LOT. I never explain to anyone why.

Why? I love miniatures, and love to play. But most importantly, I love CHILDHOOD. Being a child is awesome. You have no responsibilities, nothing to take care about, and you get everything you want. Well, almost all. Have fun all day long.

I never want to leave childhood. At least, even though I'm already in my 20s, I still maintain the child in me. I still seek for toys, in stores and online, local and overseas. The only thing change about me now is, I have another passion. Music. I can say, my 'music' side is the opposite of my 'toys' side. Through music, i see the world and things around me in so many perspective. The dark side, the optimist side, the innocent side, the crooked mind side, about almost everything. Religious views, political rages, social illness. But, like toys, I adore every details I hear and see in every sound I listens to. So, it is like, 'toys' me is the child me while 'music' me is the grown up me.

See? Although I grew up, I still don't leave the child me behind. In fact, I don't want to be an adult. I don't want to have adult problems. Concern about things and people that don't even related to me, just to feed myself. Lots of adults I know are hypocrite. They HAVE to be hypocrite, or else their family will have nothing to eat.

Few days ago, I was hanging out with my two close friends which I haven't see in years. Literally, because both of them are too far, and Facebook is not the best way to connect, I think. We haven't talk for such a long time. Yes, we talk about exciting things happen in our life, then I notice something. Our talk this time is different. Our topics have, what you would call, maturity. Maturity. Something I never thought I have in me myself. We talk about tough choices, bad decisions, intolerable mistakes, things like that.

Then it hit me.

Even if I try so much running from being an adult, I can NEVER run from it. I can NEVER refuse to face the problems. In fact, I am in my adulthood right now. I am having my adult problems right now. Adult problems involve a lot of internal conflicts.

I'm now in a conflict I started myself. Once, I thought I can get away with it. I have to leave things and persons I love, just to have a clearer vision of my future. And also to make sure we didn't end up making bad decisions. I've been in a complicated relationship, fell deeply in it, and now I have to forget it. Forget all the feelings. Forget all the memories. I've rant about it in my previous posts, do read if you mind.

Silly me. How can I not being an adult. I am growing up. I hate being complicated. Sometimes I don't even know what my problem is. Most of the time I realize that, I can solve them by making a brave bold steps, which I don't have the nerves to attempt for the time being. I don't think I'm ready yet. I don't even know when will I be ready.

Saturday, 4 August 2012

Ignorance of the international community

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakaatuh.

http://princehardy.blogspot.com/2012/07/pembunuhan-etnik-rohingya-di-myanmar.html?showComment=1344087293246#c6343108355745282148

Rasa sangat tak berguna bila aku cuma mampu lihat je gambar-gambar ni, tapi tak mampu berbuat apa-apa. 



So Muslims are terrorist, huh? All I see is Muslims being slaughtered and their blood pouring on the road. Even the cops are helping the culprits! How can a big 'event' like this never get international media's attention? This is what you call "freedom of speech"? I may be ignorant, but this was too awful to be ignored. To those non-Muslims who did that, what were you thinking? They're slaughtered, yet they're the Terrorist? Curse you. I know not all non-Muslims are as evil as the one who did this, but, without your consciousness, you are planting the seeds of hatred in our heart towards your innocent brothers and sisters. I really wish you could read this, even if it changes nothing.